SCHOOL OF MEDICAL SCIENCES & RESEARCH, SHARDA UNIVERSITY MEDICAL EDUCATION UNIT

REVISED BASIC COURSE WORKSHOP IN MEDICAL EDUCATION TECHNOLOGIES

A three-day Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technologies was organized on 13th -15th December, 2017 by the Medical Education Unit of School of Medical Sciences & Research (SMS&R) under the aegis of MCI Regional Centre, Maulana Azad Medical College (MAMC), New Delhi, and the guidance of MCI observer Prof. Poonam Loomba, Department of Microbiology and Faculty of Medical Education Department, MAMC. A total of 26 faculty members from SMS&R attended the workshop. programme was inaugurated by Dr. Manisha Jindal, Dean, SMS&R. Following this, Dr. Ashok Bhatnagar, Faculty Coordinator MEU, briefed the participants about the objectives of the workshop i.e to enrich and empower the faculty by acquiring knowledge and skills in new concepts of teaching and assessment methods, a step towards implementation of competency based medical education in near future. The three day hands on workshop comprised of 21sessions, covering all the topics as suggested by the MCI. All the sessions were interactive and had group activities to encourage participation of the trainees. The sessions were conducted by nine facilitators namely Dr. Manisha Jindal, Dr.Ashok Bhatnagar, Dr. Nirupma Gupta, Dr. Poonam Kharb, Dr. Saurabh Srivastava, Dr. Vikram Singh, Dr. Ashok Dubey, Dr. Suparna Dubey and Dr. Bijli Nanda. All the faculty members were trained at Regional Centre, MAMC, New Delhi. Prof. Poonam Loomba reinforced the sessions with insightful comments and suggestions throughout the workshop. Honourable Vice Chancellor, Prof. B. S. Panwar and Prof. P.L. Kariholu, Pro-Vice chancellor (Medical Wing), Sharda University graced the valedictory function held on the concluding day. Prof. B. S. Panwar, Prof. P.L. Kariholu and Prof. Poonam Loomba addressed the participants and stressed on the need for implantation of CBME. Some of the participants shared their reflections on the programme, stating that the workshop sessions had sensitized them to newer aspects of medical education which would strengthen their teaching skills and give them confidence to improve their role as medical teachers. Certificates of participation were awarded to all the participants by Prof. Poonam Loomba. Dr. B.S. Singh presented the memento to Dr. Poonam Loomba and Prof. P.L. Kariholu presented the certificates to all the facilitators. Vote of thanks was delivered by Prof. Manisha Jindal. Finally, the program concluded with a group photograph of all the participants and facilitators.

























































Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technologies

Date of workshop: -13th - 15th December 2017 at

School of Medical Sciences and Research Centre, Sharda University, Greater Noida

List of Participants

Sr.No	Name of Participant	Designation & Department
1	Dr. Shashi Bhushan	Prof. Paediatrics
2.	Dr. Shalini Srivastava	Prof. Community Medicine
3	Dr. Gladys Rai	Prof. & Head Biochemistry
4	Dr. Prachi Kumar	Professor Pathology
5	Dr. Nazia Nazir	Associate Prof. Anaesthesia
6	Dr. Shelly Agarwal	Assoc. Prof. Obs. & Gynae
7	Dr.Rakhee Kumar Paruchuri	Associate Prof. Radiology
8	Dr.Deepika Agrawal	Assoc. Professor Community Medicine
9	Dr.Rahul Kaul	Associate Prof. Orthopaedics
10	Dr.Gaytri Koley	Associate Prof. Paediatrics
11	Dr. Sujeet Kr. Jain	Assistant Prof. Radiology
12	Dr. Abhishek Pandey	Assistant Prof. Medicine
13	Dr. Devendra Kumar	Asst. Prof. Resp. Medicine
14	Dr. Mohit Kumar Mathur	Assistant Prof. Surgery
15	Dr .Pradeep Deb	Assistant Prof. Surgery
16	Dr. Rakesh Kumar	Assistant Prof. Orthopaedics
17	Dr. Shalini Bhatia	Assistant Prof. Physiology
18	Dr. Abhilasha Priya	Assistant Prof. Anatomy
19	Dr Sachin Manocha	Assistant Prof.Pharmacology
20	Dr. Priyanka Chadha	Assistant Prof. Pathology
21	Dr. Abhinit Kumar	Assistant Prof. Psychiatry
22	Dr. Anshul Saxena	Asst. Prof. Forensic Medicine
23	Dr. Shehla Jamal	Assistant Prof. Obs. & Gynae
24	Dr. Jagdish Mutreja	Assistant Prof. Surgery
25	Dr. Pradeep Kumar	Assistant. Prof. Paediatrics
26	Dr. Tarana Sarwat	Assistant Prof. Microbiology

Programme of the Revised Basic Course Workshop "Medical Education Technology" at SMS&R 13-15th December, 2017

Day 1(Wednesday 13-12-17)

Day Time	Session	Objectives	Duration	Faculty
8.30	Registration		15 minutes	Ms. Ashmita
8.45	Welcome Address & Introduction to Medical Education		10 minutes	Dr. Ashok Bhatnagar
9:00	Introduction: ice breaking and Group Dynamics	Understand and apply concepts of group dynamics and team based functioning in teaching and learning	60 minutes	Dr. Manisha Jindal
10:00	System's Approach, Principles of adult learning, Learning process	a. Use principles of adult learning in the teaching learning processb. Use the system's approach for instructional design	75 minutes.	Dr.Bijli Nanda
11.15	Tea break			
11:30	Goals, roles and Competencies: CBME *	 a. Define goals, roles and competencies and explain the relationship between each other b. Elaborate the principles of competency based learning 	45 minutes.	Dr.Vikram Singh
12:15	The IMG – Goals, roles and Competencies	a. Be sensitized to the goals, roles and global competencies as developed by the Medical Council of India	15 minutes.	Dr.Vikram Singh
12:30	Learning domains and progression of learning	a. Classify and define learning domainsb. Demonstrate a basic understanding of hierarchy of knowledge progression	30 minutes	Dr. Ashok Dubey
13:00	Lunch		45 minutes	
13:45	Objectives - Writing objectives - Developing objectives from competencies, linking learning and assessment with competencies*	 a. Differentiate competencies from objectives b. Develop objectives from different competencies c. Explain the relationship between objectives, learning and assessment 	60 minutes	Dr. Suparna Dubey
14:45	Workshop on writing objectives*	a. Develop objectives from competencies and specify the domain and the skill level.	60 minutes	Dr. Poonam Kharb
15.45	Tea Break	I	1	
16:00	Introduction to assessment	a. Elaborate the principles and types of assessment b. Explain the utility of assessment	45 minutes	Dr. Ashok Bhatnagar

16:45	Close		

^{*}CBME – Competency Based Medical Education

*- use AT-COM Module for this session

Day 2 (Thursday 14-12-17)				
9:00	Choosing a teaching method for objectives and competencies – Workshop	Choose the appropriate teaching method for various objectives and competencies	90 minutes	Dr. Poonam Kharb Dr. Vikram Singh
10.30	Tea Break			
10:45	Interactive and Innovative teaching methods including Large Group (Demo), Small Group (with demo) and appropriate use of media	 a. Use the principles of interactive learning in a large group b. Use the principles of interactive learning in a small group c. Choose appropriate media for a given learning session 	105 minutes	Dr. Suparna Dubey Dr. Ashok Dubey
12:30	Writing a lesson plan	Develop a lesson plan appropriate to the objectives and teaching learning method	45 minutes	Dr. Poonam Kharb.
13:15	Lunch		45 minutes	
14:00	Assessment planning*and quality assurance, Writing the correct essay question, short answer question and MCQ	a. Write an appropriate essay questionb. Write an appropriate short answer questionc. Write an appropriate MCQ	120 minutes	Dr. Manisha Jindal Dr Bijli Nanda
16:00	Tea break		15 Minutes	
16:15	Internal assessment and Formative assessment	Develop a plan for internal assessment and formative assessment	40 minutes	Dr. Ashok Bhatnagar

^{*} use AT-COM module for this session

Day 3-(Friday-15-12-17)				
9:00	Discussion on ATCOM Module: Reflection and Narrative	a. Demonstrate the ability to use the AT-COM module for Basic Course in MET to be held b. Demonstrate the ability to write reflection & narrative on AT-COM Module c. Demonstrate readiness to launch AT-COM module in own college	60 minutes	Dr. Ashok Bhatnagar Dr. Nirupma Gupta
10:00	Matching assessment to competency, objectives and learning Workshop - Choosing the right assessment	Choose the right assessment method for a given objective/ competency and learning method	60 minutes	Dr. Vikram Singh Dr. Poonam Kharb

11.00	Tea Break		15 minutes	
11:15	Effective clinical and practical skill teaching	a. Teach skills effectively b. Teaching skills at the workplace c. Use a skill lab effectively	60 minutes	Dr. Saurabh Srivastava Dr. Suparna Dubey
12:15	Assessment of clinical and practical skills	a. Assess skills effectively b. Assess skills at the workplace c. Use a skill lab to assess competency in skills d. Design a skill assessment station	60 minutes	Dr. Saurabh Srivastava Dr. Vikram Singh
13:15	5 Lunch		30 minutes	
13:45	Assessment of clinical skills cont		60 minutes	Dr Saurabh Srivastava Dr. Vikram Singh
14:45	Improving SDL* through technology	a. Promote self directedlearning in studentsb. Use technology to improve self directed learning	30 minutes	Dr.Nirupma Gupta
1515	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·			
15:30	Feedback	Provide effective feedback to students	30 minutes	Dr.Ashok Bhatnagar
16:00	Educational networking for growth	a. Understand avenues for growth in education b. Create networks in education	45 minutes	Dr Suparna Dubey
16:45	Valedictory Function			
*6DI	Calf Directed Learning			

^{*}SDL – Self Directed Learning

Basic Course – day wise distribution

Day 1	Day 2	Day 3
Introduction:	Choosing a teaching	Discussion on AT-COM
Group Dynamics	method for objectives and	Module: Reflection and
	competencies - Workshop*	Narrative
Systems Approach,	Interactive and Innovative	Matching assessment to
Learning Process,	teaching methods including	competency, objectives and
Adult Learning	Large Group (Demo), Small	learning Workshop - Choosing
	Group (with demo) and	the right assessment
	appropriate use of media	
Goals, Roles and	Writing a lesson plan	Effective clinical and practical
competencies: CBME*		skill teaching
The IMG: Goals, Roles and	Assessment planning and	Assessment of clinical and
competencies	quality assurance, Writing	practical skills
	the correct essay question,	
	short answer question and	
	MCQ*	
Learning domains and	Internal assessment and	Improving SDL through
progression of learning	Formative assessment	technology
Objectives- Writing		Feedback
objectives - Developing		

objectives from competencies, Linking learning and assessment with competencies*	
Introduction to assessment	Educational networking for growth

Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technologies <u>List of resource Persons</u>

Sr. No	Name of Participant	Designation & Department
1	Dr.Manisha Jindal	Dean, SMR&R, Professor Physiology
2.	Dr. Ashok Bhatnagar	Convener MEU, Professor Surgery
3	Dr. Poonam Kharb	Associate Dean SMS&R, Prof. Anatomy
4	Dr. Nirupma Gupta	Professor Anatomy
5	Dr. Vikram Singh	Professor surgery
6	Dr. Saurabh Srivastava	Professor General Medicine
7	Dr. Suparna Dubey	Professor Pathology
8	Dr.Ashok Kumar Dubey	Professor Pathology
9	Dr.Bijli Nanda	Assoc. Professor Physiology